Juustoa naisen sydämen hyvinvoinnille

Juustoa naisen sydämen hyvinvoinnille

Paljon juustoa syövillä naisilla on pienempi sydäninfarktin riski kuin vähän juustoa syövillä naisilla, tuoreessa ruotsalaisessa tutkimuksessa todetaan. Lisäksi eniten maitovalmisteita käyttävien naisten sydäninfarktiriski on pienempi kuin niitä vähiten käyttävillä. Juuston sydäninfarktilta suojaavaan vaikutukseen ei vaikuttanut sen rasvapitoisuus. Sen sijaan juuston sisältämä kalsium selitti osan sydäntä suojaavasta vaikutuksesta. Lisäksi juuston ravintoaineissa voi olla muitakin suojaavia tekijöitä.

Tutkijat totesivat, että maitovalmisteita ei pitäisi tarkastella yhtenä joukkona vaan erillisinä elintarvikkeina. Aiemmissa tutkimuksissa näin on tehty vain harvoin. Yhtenä joukkona tutkittuna tärkeitä yhteyksiä voi jäädä havaitsematta. Maitovalmisteet ovat koostumukseltaan ja ravintosisällöltään vaihteleva ryhmä elintarvikkeita.

Tutkimuksessa seurattiin 33 363 ruotsalaisen naisen ruokatottumuksia ja terveyttä 11,6 vuoden ajan. Naiset olivat 48–83-vuotiaita.

Juusto voi olla ranskalaisten sydänterveyden salaisuus

Myös tutkijat Petyaev ja Bashmakov pohtivat juuston merkitystä sydänterveydelle ranskalaisen paradoksin osana. Ranskalaisten sydänkuolleisuus on matala, vaikka tyydyttyneen rasvan kulutus on suurta. Alun perin punaviinin arveltiin olevan terveiden sydänten salaisuus, mutta nyt tiedetään, että se ei yksin selitä tätä. Toinen selittäjä voi olla runsas juuston kulutus.

Juuston vaikutuksista sydänterveyteen on kasvava määrä epidemiologisia, kliinisiä ja kokeellisia tutkimuksia. Näissä säännöllinen juuston syöminen näyttää vähentävän sydäntautiriskiä.

Tutkijat pitävät juuston ravintosisältöä ja erityisesti juustojen kypsytyksen aikana muodostuvia peptidejä sydän- ja verisuonisairauksilta suojaavina tekijöinä. Homejuustot voivat olla vielä kypsytettyjä juustojakin hyödyllisempiä. Niissä on homeiden tuottamia yhdisteitä, joita muissa juustoissa ei ole.

 

Lähteet:

Patterson E, Larsson SC, Wolk A, Åkesson A. Association between dairy food consumption and risk of myocardial infarction in women differs by type of dairy food. J Nutr 2013;143(1):74-9.

Petyaev I, Bashmakov YK. Could cheese be the missing piece in the French paradox puzzle? Med Hypotheses 2012;79:746-9.

 

 


 

 

.

.