ROHKEAT NAISET MATKAAVAT MAAKUNTAKIRJASTOIHIN

ROHKEAT NAISET MATKAAVAT MAAKUNTAKIRJASTOIHIN

Tunnetko Alexandra Gripenbergin ja Lucina Hagmanin? Tiedätkö, mistä naisasianainen Maikki Friberg väitteli vuonna 1897? Naisjärjestöjen Keskusliiton satavuotisjuhlanäyttely 100 vuotta naisten elämää ja tekoja kertoo naisten tasa-arvon historiasta Suomessa. Juhlanäyttelyssä esitellään naisjärjestöjen vuosikymmenien uurastusta sen eteen, että suomalaiset naiset saisivat oman huoneensa, oikeudenmukaisen tilan yhteiskunnassa. Helsingissä Sederholmin talon tunnelmallisissa huoneissa esillä ollut juhlanäyttely lähtee lokakuussa kiertämään maakuntakirjastoja Tampereelle, Jyväskylään, Kouvolaan ja Turkuun. Laajasta näyttelystä on valikoitu kuhunkin kirjastoon oma kokonaisuutensa.

Sukupuolten välistä tasa-arvoa ja naisasiaa ajava Naisjärjestöjen Keskusliitto perustettiin vuonna 1911. Nykyään siihen kuuluu 62 jäsenjärjestöä ja yhteensä yli 400 000 jäsentä. 100 vuotta naisten elämää ja tekoja -juhlanäyttely muistuttaa, että naisjärjestöjen sinnikäs työ on johtanut moniin yhteiskunnallisiin uudistuksiin, kuten naisten äänioikeuteen ja vaalikelpoisuuteen, äidin ja lapsen hyvinvoinnin turvaamiseen, naisten koulutuksen ja uramahdollisuuksien avautumiseen sekä työskentelyyn naisten ihmisoikeuksien toteutumisen puolesta. Suomalainen yhteiskunta tarvitsee jatkossakin naisjärjestöjen panosta tasa-arvotyön ja hyvinvoinnin suunnannäyttäjänä.

Näyttelyn käsikirjoituksesta vastaa historiantutkija, FT Maritta Pohls. Näyttelyarkkitehtuuri on Tarja Kunttusen käsialaa. Näyttelyssä on jaossa juhlakirja, joka tarjoaa näkökulmia tasa-arvokehityksen vaiheisiin nostamalla esiin tunnettuja ja unohdettuja naisia sekä heidän rohkeita tekojaan naisten aseman parantamiseksi. Näyttelyn aikana voi kirjastojen tiloissa tutustua myös naisjärjestöjen ja -tutkijoiden järjestämiin yleisötilaisuuksiin, joista löytyy lisää tietoa Naisjärjestöjen Keskusliiton verkkosivuilta (www.naisjarjestot.fi).

100 vuotta naisten elämää ja tekoja 11.10.–31.12.2011

11.–22.10.2011 Tampereen pääkirjasto Metso
25.10.–10.11.2011 Jyväskylän pääkirjasto
15.–28.11.2011 Kouvolan pääkirjasto
1.–31.12.2011 Turun pääkirjasto

Lisätietoja:

Leena Ruusuvuori, pääsihteeri
p. 09 494 217
leena.ruusuvuori@naisjarjestot.fi

.

.