Elokuvailta: Hella W. /Jokainen nainen on juhlarahansa ansainnut

Elokuvailta: Hella W. /Jokainen nainen on juhlarahansa ansainnut

Jokainen nainen on juhlarahansa ansainnut

Tiedote. Julkaistu: 18.03.2011 14:19
Julkaisija: Suomen Rahapaja Oy

Hella Wuolijoki ja tasa-arvo -juhlaraha välittää sanoman

Tasa-arvoa ja suomalaisia naisia kunnioitettiin eduskunnassa tänään Hella Wuolijoki ja tasa-arvo -juhlarahan luovutustilaisuudessa.  Suomen Rahapaja luovutti juhlarahan muiden muassa tasa-arvoministeri Stefan Wallinille, Hella Wuolijoen lapsenlapselle, kansanedustaja Erkki Tuomiojalle sekä elokuvaohjaaja Juha Wuolijoelle.

 Luovutustilaisuudessa pohdittiin tasa-arvon ja vahvojen naisten merkitystä suomalaiselle yhteiskunnalle. Kirjailija, poliitikko, yritysjohtaja Hella Wuolijoen (1886-1954) nimikkojuhlaraha yhdisti erilaiset tasa-arvon viestinvälittäjät yhteen.

”Hella Wuolijoesta on monenlaisia tulkintoja, mutta hän on kiistatta yksi historiamme suurnaisista ja erityisen sovelias tasa-arvoteemaisen juhlarahan aiheeksi. Vahvat naiset ovat tärkeitä roolimalleja meille kaikille ja erityisesti aikuiseksi kasvaville tytöille. Hyvät roolimallit rakentavat osaltaan tasa-arvoisempaa maailmaa”, Suomen Rahapajan toimitusjohtaja Paul Gustafsson sanoo.

Suomalaisen naisen raha

Wuolijoki muistetaan parhaiten kirjoittamastaan Niskavuori-sarjasta sekä Juurakon Huldasta. Näiden teosten myötä syntyi käsite wuolijokilainen vahva nainen. Niskavuoressa elämä kulki päättäväisten naisten käsissä.

Niskavuori-sarjan ensimmäiset osat ilmestyivät Suomen talvisodan alla. On helppoa nähdä näytelmien yhteys suomalaiseen yhteiskuntaan, jossa työikäiset miehet sotivat rintamalla ja naiset pyörittivät yhteiskuntaa siviilissä.

”Suomi ei olisi sitä mitä se tänään on ilman näitä vahvoja naisia, jotka kasvattivat lapset ja hoitivat kodin sekä samalla pitivät yhteiskunnan rattaat pyörimässä”, muistuttaa toimitusjohtaja Gustafsson.

”Elämme hienoa aikaa, kun historian merkkihenkilöistä tehdään uudelleen tulkintoja. Historiankirjoitus nostaa nyt naisten merkitystä esiin uudella tavalla ja samalla inhimillistää kuvaa suurhenkilöistä”, Naisjärjestöt Yhteistyössä ry:n pääsihteeri Tanja Auvinen sanoo. Myös Auvinen vastaanotti luovutustilaisuudessa Hella Wuolijoki ja tasa-arvo -juhlarahan.

Yksinhuoltaja ja uranainen

Hella W. -elokuvan ohjaaja Juha Wuolijoki nostaa elokuvassa esiin keskeisiä tasa-arvoon liittyviä teemoja, joihin moni nykyajan nainen samaistuu.

”Hella oli maahanmuuttaja ja yksinhuoltaja, joka yritti yhdistää uran ja äitiyden. Hän kamppaili samojen haasteiden edessä kuin nykypäivän vahvat naiset”, Wuolijoki sanoo. Hella W. -elokuva sai ensi-iltansa 28.1.2011 ja sen on nähnyt jo yli 75 000 katsojaa.

Tänä vuonna Wuolijoen syntymästä on kulunut 125 vuotta. Hella Wuolijoki ja tasa-arvo -juhlaraha on toinen julkaistava raha Suomalaiset suurnaiset -rahasarjassa. Vuonna 2010 sarjan avasi Minna Canth ja tasa-arvo -juhlaraha.

 

Lisätietoja:

Henna Karjalainen                                                                            
viestintä- ja markkinointipäällikkö                          
Suomen Rahapaja Oy                                                                        
+ 358 50 575 9197                                                                             
henna.karjalainen(at)mint.fi                

Liisa Lehmusto
tiedottaja
Sandrew Metronome Distribution Finland Oy
+358 50 358 5488
liisa.lehmusto(at)sandrewmetronome.com             


Suomen Rahapaja Oy on Pohjoismaiden ja Baltian johtava rahapaja, joka omistaa sataprosenttisesti AB Mynverketin Ruotsissa ja puolet Det Norske Myntverketistä Norjassa. Se suunnittelee, markkinoi ja lyö rahaa. Yhtiön omistaa Suomen valtio. Suomen Rahapaja valmistaa metallisia käyttörahoja, juhla- ja erikoisrahoja ja rahasarjoja. Konsernissa on noin 100 työntekijää ja vientiä lähes 40 maahan. Vuonna 2011 Suomen Rahapaja julkistaa kuusi uutta juhlarahaa ja seitsemän maakuntarahaa. Suomalaisilla on mahdollisuus tutustua kolikoiden valmistamiseen tiedekeskus Heurekassa Kolikon tie -näyttelyssä. Lisää tietoa vuoden 2011 tapahtumista www.suomenrahapaja.fi

Torstaina 10.2.2011 klo 18.45- 20.20

Finnkino Tennispalatsi, Salomonkatu 15, Sali 1
Elokuva: Hella W

Ilmoittautuminen 9.2. mennessä Marja Anttilalle, manttila(at)kolumbus.fi tai puh. 0400 439739. Lipun hinta on 6 € ja sen saa ennen näytöstä.

.

.