Nobelin rauhanpalkinto 2011 kolmelle naiselle

Nobelin rauhanpalkinto 2011 kolmelle naiselle

Nobelin rauhanpalkinto jaetaan tänä vuonna kolmelle naiselle heidän työstään naisten oikeuksien ja rauhan puolesta. Palkinnon saajat ovat Liberian presidentti Ellen Johnson Sirleaf, liberialainen rauhanaktivisti Leymah Gbowee ja jemeniläinen demokratia-aktivisti Tawakkul Karman. Edellisen kerran Nobelin rauhanpalkinto jaettiin naiselle vuonna 2004. Tuolloin palkinnon sai kenialainen ympäristöaktivisti Wangari Maathai. Kaiken kaikkiaan Nobelin rauhanpalkinto on jaettu 15 naiselle.

Ellen Johnson Sirleaf on Afrikan ensimmäinen naispresidentti ja hän on toiminut tehtävässä vuodesta 2006. Liberia on kolmen miljoonan asukkaan valtion, joka oli 15 vuoden ajan silmittömän julmuuden ja sisällissodan pesäke. Nobel komitea toteaa perusteluissaan, että ”virkaan tulonsa jälkeen hän on auttanut varmistamaan Liberiassa rauhaa, talouden ja yhteiskunnan kehitystä ja on vahvistanut naisten asemaa”. Ellen Johnson Sirleaf on valmistunut Hallintotieteiden maisteriksi Harvardin yliopistosta.

Leymah Gbowee on rauhan aktivisti, jota hänen avustajansa on kuvaillut “soturiksi, joka menee sinne minne muut eivät uskalla mennä”. Liberiassa käytiin kaksi sisällissotaa, joista jälkimmäinen päättyi vuonna 2003. Gbowee on kertonut, että halusi aluksi pysytellä erossa kaikesta sotaan liittyvästä. Sodan jatkuessa hän kuitenkin oivalsi, että ”jos ikinä saadaan rauha aikaan yhteiskunnassa, äitien on se tehtävä”. Gbowee liittyi naisten rauhanjärjestöön (WIPNET) ja oli mukana kokoamassa Liberian kristillisten kirkkokuntien naisia yhteisen rauhanvetoomuksen tueksi. Nobel komitea toteaa perusteluissaan, että Gbowee ”organisoi naiset liikekannalle etnisten ja uskontorajojen poikki, jotta Liberiaan saataisiin rauha ja naisten osallistuminen vaaleihin voitaisiin taata”. Rauha saavutettiin vuonna 2005 ja Gbowee kannusti naisia äänestämään vuoden 2005 presidentin vaaleissa. Paljolti tuon vaalityön ansiosta presidentiksi valittiin Ellen Johnson Sirleaf.

Tawakkul Karmania on kuvattu “rautanaiseksi” ja “vallankumouksen äidiksi”, joka koettaa yhdistää oppositioryhmät yhtenäiseksi kansalliseksi neuvostoksi. Jemeniläinen Karman on astunut julkisuuteen toimimalla toimittajana sekä naispoliitikkona islamilaisessa oppositiopuolueessa Islahissa ja vastustanut näkyvästi presidentti Ali Abdullah Salehia. Vuonna 2005 hän perusti oman ihmisoikeusryhmänsä, Naisjournalistit ilman kahleita. Nobel komitean perusteluiden mukaan hänellä on ollut johtava rooli kamppailussa Jemenin naisten oikeuksien, demokratian ja rauhan puolesta. Nobel komitean puheenjohtaja haluaa korostaa, että arabimaissa ei voida saavuttaa demokratiaa ilman naisten osallistumista.

.

.