Talouskoulu nosti tytöt pois kerjuulta

Talouskoulu nosti tytöt pois kerjuulta

Yli 120-vuotias Kuopion talouskoulu perustettiin antamaan koulutusta herrasväen tyttärille ja kyökkipiioiksi aikoville. Toimintaympäristö, välineet ja raaka-aineet ovat ajan saatossa muuttuneet, mutta koulutuksen sisällöt ovat pysyneet samoina.
Kellon alta, Kuopion kaupungintalon alakerran keittiöstä se kaikki alkoi. Toimitila vapautui ravintolan käytöstä ja tiloissa aloitti toimintansa Kuopion Pedagoginen Keittokoulu vuonna 1892.

Koulu syntyi Kuopion naisyhdistyksen aloitteesta ja sen tavoitteena oli parantaa naisten yhteiskunnallista asemaa koulutuksen kautta. Minna Canthin aikalainen, rouva Elisabeth Stenius toi jo vuonna 1886 esille tarpeen ”yleistä hyötyä tuottavien toimien ” yhteydessä koulun perustamiseen.
Silloin jo ajateltiin, että on parempi opettaa ihmiset tekemään itse kuin antaa heidän jatkaa kerjuuta.

– Nämä säätyläisnaiset näkivät, että tytöille oli tarpeen järjestää koulutusta, jotta heidät saatiin pois kerjuulta. Voi ajatella, että ajatus oli samanlainen kuin nykyisin on kehitysyhteistyössä. Silloin jo ajateltiin, että on parempi opettaa ihmiset tekemään itse kuin antaa heidän jatkaa kerjuuta, Kuopion talouskoulun rehtori Tuula Parviainen kertoo.

Oppia herrasväen tytöille ja kyökkipiioille

Kuopion talouskoulu perustettiin antamaan koulutusta herrasväen tyttärille ja kyökkipiioiksi aikoville. Kyökkipiiat edustivat aikansa ammatillista suuntausta ja herrasväen tyttärille puolestaan oli tarjolla esimieskoulutusta. Lisäksi köyhimmille tytöille oli tarjolla omat kurssinsa.
– Koulutus on ollut alusta hyvin samanlaista kuin se on tänäkin päivänä. Toimintaympäristö, välineet ja raaka-aineet ovat muuttuneet ajan saatossa, mutta jo alussa opetettiin ruuan valmistusta, siivousta ja lasten hoitamista, Parviainen kertoo.
Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto ei tänä päivänä enää vedä nuoria, vaikka ala on mielikuvia monipuolisempi.

Kuopion talouskoulun vanhin koulutus on viiden kuukauden mittainen kotitalouskoulutus eli entinen ns. talouskoulu. Tänä päivänä Kuopion talouskoulu tarjoaa lisäksi peruskoulutusta matkailu-, ravitsemis- ja talousaloilla.
Kuopion talouskoulun rehtori Tuula Parviainen kantaa kuitenkin huolta nuorten heikosta innosta suuntautua puhdistuspalvelujen puolelle.
– Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto ei tänä päivänä enää vedä nuoria, vaikka ala on mielikuvia monipuolisempi eikä itse työ ole koneiden aikakaudella raskasta. Tämä ala on tulevaisuudessa se, joka tulee todella työllistämään ihmisiä, Parviainen toteaa.

Riikka Nurmi

Kuva Lilja Koskelan arkistoista.


Yle Savo

Kuva: Elsan keittokoulu Lilja Koskelan arkistoista

Suomen Naisyhdistys ry on maamme vanhin naisasiayhdistys.
Vuosi 2013 on Suomen Naisyhdistyksen 129. toimintavuosi.

Suomen Naisyhdistys yhdistää naiset luomaan hyvinvointia.

.

.